Wandeling Bos van Bosman. Voorjaar: de stinzen!

De wijkwandelingen zijn inmiddels een mooie traditie geworden. Het wijkcomité heeft op zondag 24 maart wederom een wandeling door het Bos van Bosman georganiseerd. Dit keer onder de bezielende leiding van Koen van Zoest en achtervang Ineke, beiden lid van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging.
Dankzij de enorme kennis van de stinzenplanten en zeker niet in de laatste plaats door de leuke en onderhoudende verhalen van Koen, zie je veel meer en ga je op een heel andere manier kijken naar het bospark. Kortom, een leuke manier om meer van je omgeving te zien en te ontdekken! Hieronder het verslag van Koen van Zoest.


Wat een pech dat er tegen kwart voor 10 een maartse bui overtrok. Voor veel mensen was dat vast een reden om maar liever thuis te blijven! Maar niettemin kwamen toch vijf mensen op de rondwandeling af. Samen met Ineke (de ‘achtervang’ bij onverhoopt grote opkomst) waren we dus met ons zevenen.
Het was een geslaagde onderneming: veel interactie met ook heel wat inbreng en vragen van de deelnemers.

De bedreigingen die ons welbekend zijn, waren volop nog aanwezig (bramen, boomopslag, dumping van tuinafval). Daar komt de grondige verstoring aan de zijde van de Flanorflats bij. 
Ja, … en het hek langs het bos aan de Nachtegaallaan is dus weg. Onbegrijpelijk dat dat nu juist moest gebeuren midden in het seizoen van de stinsenplantengroei. Er is een takkenril aangelegd; deels netjes deels rommelig met zelfs een kerstboom erin! En achter de ril is ook al fors ingeplant: huls en rimpelroos.


Bij mijn weten is daar geen overleg over geweest. Vooral die roos is jammer: weliswaar mooie bloemen en bottels (groenlingen) maar dominant en een forse massa vormend zodat het een ondoordringbare stekelige haag wordt waar de kruiden op de grond (dus ook de stinsenplanten) het loodje zullen leggen. Staatsbosbeheer onderneemt forse en dure acties om te proberen deze invasieve exoot uit de duinen weg te krijgen. En hier staan ze dus vers aangeplant!
Ineke vroeg zich al af waarom niet gekozen is voor Sleedoorn. Ook inheemse rozen (hondsroos en egelantier) zouden prima mogelijkheden zijn.

Tijdens de wandeling is het nagenoeg droog gebleven, wel een koude wind. Maar al met al een uiterst geslaagde wandeling. De thuisblijvers weten helaas niet hoeveel spijt ze daarvan zouden moeten hebben.

Ook door de stinsenplanten, is het Bos van Bosman een belangrijk groengebied In Leiden. Actieve KNNV-ers (de vereniging voor veldbiologie) hebben vorig jaar de stinsenplanten in het Bos van Bosman geïnventariseerd, onder leiding van Koen van Zoest.
Klik hier voor het verslag van de inventarisatie.