Een fantastische en unieke wijk

Fotos - Vogelwijk_Luchtfoto_2020-2

Waarom is de Vogelwijk zo bijzonder?  Dat is vooral de prettige en (sociaal) veilige leefomgeving. Maar ook ontmoetingen met buurtgenoten, de kinderen uit verschillende gezinnen die met en bij elkaar spelen. Een wijk waar mensen elkaar groeten op straat en waar burenhulp nog heel gewoon is.  Kortom, een fantastische en unieke wijk waar iedereen zich thuis voelt.

Ligging
De Vogelwijk is een gewilde 100 jaar oude wijk met een kleine 400 woningen en circa 1.200 inwoners aan de stadsrand van Leiden, op de grens met Oegstgeest. Het is een rustige woonwijk met betrekkelijk weinig verkeer, waar nog genoeg ruimte is voor kinderen om te spelen en waar volwassenen kunnen genieten van een wandeling in de prachtige groene omgeving. De Vogelwijk ligt op loopafstand van het NS-station en het centrum van Leiden. De wijk grenst aan het landgoed en kasteel Endegeest en het Bos van Bosman, het landgoed van de rijke industrieel Bosman, die er begin twintigste eeuw zijn villa Nieuweroord liet bouwen. Deze heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een appartementencomplex, maar de vijver en het bos zijn er nog steeds, zij het in afgeslankte vorm.

Mooi Oegstgeest on Twitter: "Luieren bij het Landje van Bremmer #oegstgeest… "Voorzieningen
De wijk heeft een centraal gelegen speelplantsoen, een prachtige groene speeltuin ‘Vogelenwijk’, een unieke weide (land van Bremmer) met een bewoond ooievaarsnest, ganzen, koeien, schapen, en verder een manege en een volkstuincomplex ‘het Zonneveld’. In de directe omgeving bevinden zich diverse scholen en ziekenhuizen. Ben je  geïnteresseerd in meer (statistische) informatie over de Vogelwijk, klik hier. 

Wijkactiviteiten
Er zijn veel gemeenschappelijke wijkactiviteiten en tradities die bijdragen aan het saamhorigheidsgevoel, zoals het wijkfeest aan het einde van de zomervakantie. De jaarlijkse schoonmaakactie van het Bos van Bosman, waarbij – sinds begin jaren zeventig – kinderen uit de wijk in de herfstvakantie meehelpen het Bos van Bosman op te ruimen, samen met de groen- en veegploeg van de gemeente Leiden. Na afloop worden er met elkaar pannenkoeken gegeten in het speeltuingebouw.

Verder zijn er de nieuwjaarsbijeenkomst, de viering van Halloween, de Sinterklaasspeurtocht en tijdens Sint-Maarten gaan groepjes kinderen zingend langs de deuren. Uiteraard is er een wijkkrant de Praatvogel, die viermaal per jaar iedereen op de hoogte houdt van wel en wee, van bijzondere gebeurtenissen en andere wetenswaardigheden in en rondom de wijk. Tijdens de jaarvergadering doet het Wijkcomité verslag van alle activiteiten en worden de cijfers gepresenteerd.Halloween

Fijne leefomgeving
Wat bindt een inwoner aan zijn wijk en in het bijzonder aan de Vogelwijk? Dat is vooral een prettige en (sociaal) veilige leefomgeving. Maar ook ontmoetingen met buurtgenoten, de kinderen uit verschillende gezinnen die met en bij elkaar spelen. Een wijk waar mensen elkaar groeten op straat, maar elkaar toch ook met rust laten. Waar het nog heel gewoon is om
burenhulp te verlenen als dat gewenst is. 
Kortom, een fantastische en unieke wijk waar iedereen zich thuis voelt. Jong, oud, gezinnen, samenwonenden, alleenstaanden en alles wat daar tussenin zit.


CONTACT
communicatie@vogelwijk.nl