Het wijkcomité vindt het belangrijk dat alle wijkbewoners zich verbonden voelen met elkaar en met de wijk. Het wijkcomité probeert de bewoners zoveel mogelijk te informeren en te betrekken bij allerlei ontwikkelingen in en om de Vogelwijk, die van belang zijn voor een prettige en (sociaal) veilige leefomgeving, waar iedereen zich thuis voelt. Het wijkcomité heeft geen formele bevoegdheden en er is ook geen geen sprake van een formele vertegenwoordiging namens de wijk.
Wat zeggen de statuten?
Mr. A.E.G. Mulders, notaris te Leiden, heeft in 2006 de Akte houdende Statutenwijziging van de Stichting Wijkcomité Vogelwijk opgesteld. Wat zegt deze akte onder andere:
De stichting heeft ten doel het bevorderen van het welzijn in de ruimste zin van de bewoners van de Vogelwijk te Leiden benevens het bevorderen van de kwaliteit van de natuurlijke leefomgeving van die wijk.
Hoe tracht het Wijkcomité haar doel te verwezenlijken, de belangrijkste acties kort samengevat:
- Het organiseren van buurtactiviteiten van ontspannend en/of nuttig karakter.
- Tijdelijke werkgroepen te helpen oprichten ter behartiging van de omschreven belangen.
- Het informeren van de wijkbewoners omtrent aangelegenheden die van belang zijn voor de wijk.
- Tenminste één vergadering per jaar voor de wijk te organiseren.
Activiteiten
Tot zover de formele kant, terug naar het hier en nu. Het wijkcomité bestaat uit een aantal leden, die allemaal een echte “hands on” mentaliteit hebben en inzetbaar zijn bij heel veel verschillende activiteiten. Klik hier voor de samenstelling van het bestuur. We organiseren ieder jaar activiteiten, waarvoor veel wijkbewoners zich actief inzetten. Denk aan het wijkfeest, de opruimactie van het Bos van Bosman,, Halloween, Sinterklaas- en Paasspeurtocht, de Nieuwjaarsborrel en (iedere 3-4 jaar) de opemn-tuinendag. Verder is het informeren van de wijkbewoners een continue activiteit. Denk aan de website, de digitale nieuwsbrief en Nextdoor.

Daarnaast is er echter nog een veelheid aan extra klussen die onderling verdeeld moeten worden. Zo volgen we bijvoorbeeld plannen in en rond de wijk, zodat we de wijkbewoners kunnen informeren over de ontwikkelingen. Denk aan verkeersproblematiek en de plannen rondom Leiden Centraal. We onderhouden hierover contacten met de gemeente Leiden en andere wijkverenigingen. Al met al wordt er behoorlijk wat werk verricht achter de schermen.
Jaarvergadering
Elk jaar legt het wijkcomité verantwoording af aan de wijkbewoners. In de jaarvergadering moeten we een aantal formele zaken behandelen. Allereerst is er de begroting en de jaarafrekening. Deze financiële stukken worden tijdens de vergadering gepresenteerd (door de penningmeester) en zijn al eerder door een onafhankelijke kascommissie gecontroleerd.
Naast deze formele punten kunnen de wijkbewoners ook zelf agendapunten inbrengen. Als er voor de wijk belangrijke ontwikkelingen zijn, kunnen we themagerichte presentaties of discussies organiseren. Dat maakt een vergadering informatief en ook wat meer interactief.
Verslagen van de jaarvergaderingen worden gepubliceerd in de Praatvogel. Op die manier wordt iedereen geïnformeerd over de ontwikkelingen in de wijk en dat is belangrijk voor betrokkenheid van de bewoners. Dat is bovendien ook nodig om te voldoen aan de subsidie-eis van de gemeente (‘de wijkbewoners moeten worden geïnformeerd’).
‘Waar doen ze het van?’
En dan is er natuurlijk altijd de vraag: waar betalen ze dat van? Ieder jaar krijgen we als wijkcomité subsidie van de gemeente voor onze activiteiten. Als er activiteiten zijn die daarvoor in aanmerking komen, wordt ook op incidentele basis subsidie aangevraagd.
De inzet van de wijkbewoners is geheel op vrijwillige basis, zij ontvangen geen betaling voor het doen van vrijwilligerswerk. Dat geldt dus ook voor de leden van het wijkcomité. Alleen dankzij de inzet van de vele vrijwilligers is het mogelijk om dit allemaal te organiseren.