IJsvogelhof 13

Joke Ouwehand en Cees Meijer

Ons appartement op de eerste verdieping van de IJsvogelhof heeft een terras van ongeveer 50 m2. Lekker groot en met genoeg ruimte voor een paar flinke plantenbakken, een tafel om met vrienden en familie aan te eten en een beschut zitje om heerlijk van de zon te genieten. Niet alleen de vogels, maar ook de kleinkinderen vinden het vogelbadje geweldig. 

In de praktijk blijkt dat het tuinieren op een terras best wel lastig is, met de nodige uitdagingen: zuidwesten zeewind, te droog, te nat, potten al snel te klein, vraat door allerlei beestjes. Na 15 jaar waren de planten aan vervanging toe. Dat is recent gebeurd. Er zijn nieuwe groenblijvende struiken geplant: twee skimmia’s, aucuba Japonica (Japanse broodboom), euonymus aureus (kardinaalsmuts), ilex aquifolium (bonte hulst), en een prunus. Hier kunnen wij, de vogels, vlinders en andere insecten het hele jaar door van genieten: bloemen in het voorjaar, bessen in het najaar.

We hebben twee grote olijfwilgen en nog diverse andere soorten (bloeiende) planten.  Met een grote waterschaal hebben we een soort minivijvertje gecreëerd met waterplanten. Onze ‘huis-hippo’ kan daar heerlijk in badderen.
Voor kruiden hoeven we niet naar de supermarkt, die plukken we vers uit onze kruidentuin.
En nu maar afwachten of het allemaal aanslaat.