Mooie oogst zaailingenactie

Op zaterdag 25 november was de jaarlijkse zaailingenactie. Hoewel het er dreigend uitzag, was het prima weer om zaailingen te oogsten. Dit jaar werden voor het eerst ook zaailingen geoogst in het Bos van Bosman, die ’s middags konden worden opgehaald door wijkbewoners of andere geïnteresseerden. 

De zaailingendag is een jaarlijks terugkerende actie, georganiseerd door Meerbomen Nu. Elke boom maakt honderden zaailingen aan. De meeste hiervan overleven het niet, omdat ze groeien op plekken waar ze niet groot kunnen worden. Door deze zaailingen voorzichtig uit te scheppen en weg te geven, kunnen ze elders uitgroeien tot volwassen exemplaren. Een logische, goedkope, duurzame én leuke manier om ervoor te zorgen dat er meer bomen komen in Nederland! 

Initiatiefnemers Thera en Ruud Stam hebben ervoor gezorgd dat de actie – in nauw overleg met de gemeente –  tot stand is gekomen. Dat hebben zij op een fantastische manier gedaan, complimenten! Er waren groendeskundigen aanwezig om vragen te beantwoorden en de gemeente had het benodigde materieel  beschikbaar gesteld.  Een groep vrijwilligers en wethouder Ashley North, hebben met vereende krachten de handen uit de mouwen gestoken. De geoogste boompjes hebben inmiddels hun weg naar een nieuwe plek (en beter leven) gevonden: de gewone es, Noorse es of Spaanse aak, meidoorn, hulst en iep.  Een paar daarvan werden meteen herplant op een kale plek in het Bos van Bosman.

We kijken terug op een geslaagde actie.  We kregen complimenten van Leendert van Velzen, de projectleider vergroening en bewonersparticipatie: “leuk om dit met elkaar te kunnen doen en inspirerend om jullie enthousiasme en liefde voor de natuur te zien”.

We hopen volgend jaar weer een zaailingenactiedag te organiseren en dan hopelijk met meer vrijwilligers, zodat nog meer boompjes een nieuwe bestemming krijgen. 

Klik hier voor een fotoverslag.