De gemeente Leiden is een onderzoek gestart naar het veiligheidsgevoel van Leidse inwoners. Klik op de flyer voor meer informatie.
Waar gaat het onderzoek over?
Hoe veilig voel jij je als je in Leiden op straat loopt? Voel je je veilig, of zijn er situaties waardoor je je juist onveilig voelt in de stad? Het zijn vragen waar stadscriminoloog Marianne Franken van de Universiteit Leiden een antwoord op wil krijgen. In samenwerking met de gemeente Leiden en de politie gaat zij ruim vier jaar lang onderzoek doen naar het veiligheidsgevoel in de stad en inwoners van Leiden kunnen meedoen.
Hoe kan je meedoen aan het onderzoek?
Het is simpel: inwoners die mee willen doen aan het onderzoek kunnen online een vragenlijst invullen. De ingevulde lijsten zijn volledig anoniem en geven inzicht in hoe het gesteld is met het veiligheidsgevoel in de stad. Dit onderzoek draait echt om de Leidenaar. Daarom ook een oproep aan iedereen die in de stad woont en veiligheid belangrijk vindt: “Doe mee, want we hebben je nodig”.’
Ga naar www.universiteitleiden.nl/stadscriminoloog voor de link naar de vragenlijst. Vragenlijst helemaal ingevuld? Dan is je deelname klaar.
Belangrijk om te weten:
• Je moet in Leiden wonen om mee te kunnen doen.
• Je moet minimaal 18 jaar oud zijn.
• Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 30 minuten.
• Deelname is volledig anoniem en je privacy is gewaarborgd.
• Na deelname word je op de hoogte gehouden van de vorderingen van het onderzoek. Zo zal er in juli een presentatie van de eerste resultaten zijn.
• Wil je graag meer bijdragen aan het onderzoek? Je kunt ervoor kiezen om vaker vragenlijsten in te vullen, maar dat is niet noodzakelijk.
Wat hebben Leidenaren aan dit onderzoek?
“Wat ik vooral wil benadrukken is dat de antwoorden van Leidenaren ook echt voor verandering in de stad kunnen zorgen”, vertelt Franken. “Zijn er bepaalde omstandigheden op straat waardoor Leidenaren zich onveilig voelen, dan kunnen de gemeente en de politie bekijken of en hoe daar iets aan gedaan kan worden. Tegelijk kunnen we leren van plekken in de stad waar Leidenaren zich juist wél veilig voelen, want hoe komt dat zo?”
Het onderzoek moet gaan helpen een zo breed mogelijk beeld te krijgen van hoe de veiligheid in Leiden ervaren wordt, waardoor de politie in de toekomst samen met de gemeente gerichte keuzes kan maken.