De Vogelwijk is één van de leukste en mooiste wijken van Nederland om in te wonen. Hoe mooi zou het zijn als we ook een hele duurzame wijk zouden zijn? Een grote groep mensen in de  Vogelwijk is hier actief mee bezig: Vogelwijk Energiezuinig (VE), een bewonersinitiatief, voor en door bewoners. VE onderzoekt mogelijke scenario’s hoe de wijk in de (nabije) toekomst van het gas los kan worden gekoppeld en doet dit in samenspraak met de gemeente Leiden en de wijkambassadeur. VE betrekt de bewoners actief bij de aanpak, ondersteunt en ontzorgt hen bij het nemen van de nodige isolatie- en andere energiebesparende maatregelen.

HEB JE IDEEËN en/of WIL JE ACTIEF MEEDOEN? LAAT HET ONS WETEN! Klik hier …

  1. Hoe kan ik mijn CV-installatie beter inregelen? Klik hier voor uitgebreide informatie: Energiebesparing en CV installatie (pdf)
  2. In 2018 heeft Erfgoed Leiden onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van de Vogelwijk. Dit is de link naar de Presentatie duurzaamheidsscan Vogelwijk over de aanpak en het resultaat. Dit is de link naar het Maatwerkadvies voor de Vogelwijk vol met tips over energiebesparing.
  3. In 2019 heeft het Duurzaam Bouwloket Leiden een aantal duurzaamheidsscans uitgevoerd bij diverse nieuwbouwwoningen, die als referentie kunnen dienen voor vergelijkbare woningen in de wijk. De rapporten, maar ook andere interessante informatie is te vinden op hun website.
  4. GaGoed Leiden en de wijkambassadeurs helpen Leidenaren bij het maken van de juiste keuze, bijvoorbeeld op het gebied van energie. Iedere wijk heeft een energie wijkambassadeur. Voor de Vogelwijk is dat Yung Lie.
  5. Welke subsidiemogelijkheden zijn er?
  6. Zonnepanelen: salderen en teruglevering aan het net (pdf)
  7. Waar moet je aan denken bij de aanschaf van zonnepanelen ? (pdf)
  8. Het meten van het effect van isolatiemaatregelen m.b.v. graaddagen (pdf)
  9. Zonnepanelen, maar niet op je eigen dak? Misschien heb je geen geschikt dak, maar wil je wel je eigen stroom opwekken? Dan is Zon op Leiden iets voor jou! Samen met buurtbewoners investeer je in zonnepanelen. Je verdient je investering terug met een korting op je energiebelasting, die via je energierekening verrekend wordt en waarvoor gebruik gemaakt wordt van de ‘postcoderoos-regeling’.

Zonnepanelen