De vogelwijk is één van de leukste en mooiste wijken van Nederland om in te wonen denken wij. Hoe mooi zou het zijn als we ook een hele duurzame wijk zouden zijn? Een grote groep mensen in de  Vogelwijk is geinteresseerd om te kijken wat voor stapje(s) we extra kunnen nemen op het gebied van duurzaamheid.

Op deze pagina verzamelen we initiatieven, om het je makkelijk te maken ergens aan te haken. Lees mee, schrijf mee, doe mee!

Energie besparende maatregelen
Een rapport van
Erfgoed Leiden en Omstreken

Tochtige ramen, koude muren en een hoge energierekening?
Het kan ook anders! In uw woning zijn prima energiebesparende maatregelen te treffen met behoud van het historische karakter. Dit maatwerkrapport richt zich daarop.

Lees hier het gehele maatwerkadvies van ELO

Zonnepanelen op je dak

Zonnepanelen

Doe mee met de zonnepanelen actie, zodat jouw elektriciteitsmeter in het voorjaar achteruit loopt !!


De komende wintermaanden zijn een goed moment om na te denken over zonnepanelen op je dak. Door tijdig actie te nemen kunnen de panelen op je dak liggen als de zon in het voorjaar gaat schijnen. Zo ben je slim bezig! 

 

Zon op Leiden (samen panelen leggen)

Heb je geen geschikt dak, maar wil je wel je eigen stroom opwekken? Met de coöperatie Zon op Leiden kan dat.  Samen met buurtbewoners investeer je in zonnepanelen. Je verdient je investering terug met een korting op je energiebelasting die via je energierekening verrekend wordt en waarvoor gebruik gemaakt wordt van de ‘postcoderoos-regeling’.

 

Stroom besparen (meten = weten)

Op de zonnepanelenbijeenkomst aangekondigd: Samen kijken hoe je stroom kunt besparen. Elke kWh die je niet gebruikt hoef je tenslotte ook niet op te wekken! Als je wilt meedoen kun je wat startgegevens invullen op een formulier (beschikbaar op Next door: of per mail. Om het in te vullen heb je de volgende gegevens nodig: – jaarverbruik energie – 1 keer een gemeten verbruik’s nachts, waarbij er geen wasmachines, afwasmachines of drogers draaien Dat laatst is handig om je sluipverbruik te bepalen. Hierop kan je makkelijk energie besparen zonder comfort te verliezen. Veel meer dan 1 kWh per nacht is niet nodig in mijn ervaring. Als je het formulier hebt ingevuld kunnen we kijken hoe we het beste verder gaan, met een groepje of een op een. Groet, Gijs  (Goedwillende buurtgenoot, geen organisatie)

 

Scan Duurzaamheid Vogelwijk

Erfgoed leiden heeft een onderzoek, vol met tips uitgevoerd naar de duurzaamheid van de Vogelwijk: 2018-01-22 Presentatie Duurzaamheidsscan Vogelwijk