Warmtepomp werkt soms onvoldoende

’Warmtepomp werkt soms onvoldoende’

(Uit Leidsch Dagblad dd. 6-12-2018)

ZUTPHEN Kabaal, koude woonkamers, hoge stroomrekeningen en dure investeringen. Dat brengt een warmtepomp in oudere woningen dikwijls met zich mee. Volgens installatiedeskundigen moet Nederland waken voor al te hoge verwachtingen van de gedoodverfde opvolger van de cv-ketel.

„Vaak werkt het onvoldoende”, waarschuwt installateur Arjan Cornelissen uit Zutphen. Aan de wens onder zijn klanten om hun huis te verduurzamen ligt het niet: de installateur krijgt er genoeg vragen over. „In een nieuwbouwhuis dat volledig is geïsoleerd kan een moderne warmtepomp goed functioneren”, zegt Cornelissen. Een warmtepomp werkt als een soort omgekeerde airco en haalt zijn warmte uit de lucht of uit de bodem. „Maar bij bestaande bouw is het vragen om problemen. Daar waait de warmte er zo weer uit.”

Houten vloeren

Struikelblok is de matige isolatie van de oudere woningvoorraad. Meer dan zestig procent van de huizen in Nederland is gebouwd voor 1984. Daar is niet alleen isolatie nodig van daken, muren en vloeren, maar ook de aanleg van muur- of vloerverwarming, wat op houten vloeren weer een extra uitdaging is. Het maakt een overstap peperduur, tot wel 25.000 euro aldus de Vereniging Eigen Huis. En dan is er nog het lawaai. Het gezoem van de pomp drijft menig eigenaar, en buur, tot wanhoop. „Als je er tien op een rij hebt staan, dan versterkt dat geluid elkaar nog”, weet Cornelissen.

Toch wordt de warmtepomp aan de klimaattafels onder leiding van Ed Nijpels gepresenteerd als dé opvolger van de cv-ketel. Het kabinet hoopt mede door de ombouw naar warmtepompen – die op elektriciteit werken en geen gas verstoken – te voldoen aan de afspraken van het klimaatverdrag van Parijs. „De consument wordt een rad voor ogen gedraaid”, zegt Steven Lobregt van energieadviesbureau Sparkling Projects. „We zijn het gewend dat we met een draai aan de thermostaat binnen een kwartier een warm huis hebben. Met een warmtepomp gaat dat niet, die werkt behoorlijk langzamer.”

Douchen

Bovendien waarschuwt hij voor hoge stroomrekeningen in meerpersoonshuishoudens. „Eén keer douchen lukt nog wel, maar als vier personen willen douchen heeft een warmtepomp een extra verwarmingselement nodig en dan schiet het stroomverbruik omhoog.”

Vanuit Canada klinkt een ander geluid: „Vanaf tien graden onder nul werkt een warmtepomp niet meer. Dan heb je de back-up nodig van een ander systeem, zoals een houtkachel of elektrische boiler”, vertelt Edwin Weber die in Ontario en Quebec verwarmingen installeert.

De Vereniging Eigen Huis herkent de warmtepompklachten. „Daarom streden wij aan de klimaattafels vanaf het begin tegen een verbod op nieuwe cv-ketels. Een warmtepomp is slechts het sluitstuk van de verduurzaming van een huis. Eerst moeten we de isolatie aanpakken.” Volgens de koepel van warmtepompfabrikanten DHPA kan een verkeerd geïnstalleerde warmtepomp inderdaad te veel geluid maken. „We werken er dan ook hard aan om voldoende installateurs van de juiste opleiding te voorzien”, zegt voorzitter Frank Agterberg. „Er zijn al zeer stille exemplaren leverbaar.”